Bij 2Care4Skin zijn de huid- en oedeemtherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van oedeemproblematiek.
Hieronder worden de meest voorkomende soorten oedeem toegelicht.
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Dit kan ontstaan doordat lymfevaten niet in staat zijn het lymfevocht af te voeren, door bijvoorbeeld een operatie of trauma (secundair lymfoedeem). De oorzaak kan een te grote productie van lymfevocht of een beschadiging van lymfevaten zijn. Maar lymfoedeem kan ook aangeboren zijn, dit heet primair lymfoedeem. Lymfoedeem bestaat uit eiwitrijk vocht, eiwitten kunnen gaan samenklonteren als de doorstroom in het lymfsysteem belemmerd is. Hierdoor kan het lichaamsdeel waar het lymfoedeem zich in bevindt hard aanvoelen. Deze eiwitklontering wordt ook wel fibrose genoemd. Met manuele lymfedrainage kunnen we ervoor zorgen dat het lymfevocht weer beter in het lichaam wordt opgenomen, waardoor u minder klachten zult ervaren.
Behandelingen bij lymfoedeem zijn o.a. manuele lymfedrainage, zwachtelen en het aanmeten van een therapeutische elastische kous.
Lipoedeem
Bij lipoedeem is er sprake van een verstoring in het vetweefsel. De vetcellen zijn abnormaal vergroot, waardoor er vetophopingen ontstaan op bijvoorbeeld de heupen, benen of de armen. Lipoedeem is niet altijd beïnvloedbaar door afvallen en sporten. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel.
Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie, lipoedeem komt namelijk voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat ook aan één arm of been kan voorkomen.
Bij lipoedeem is er vaak sprake van snelle vorming van blauwe plekken en pijn bij lichte aanraking.
Indien het lipoedeem langer bestaat, kunnen de abnormale vergrote vetcellen op het lymfestelsel drukken. Hierdoor treedt er vocht uit, waardoor er ook sprake is van lymfoedeem. Dit wordt lipo-lymfoedeem genoemd.
De behandelingen bij lipo-lymfoedeem zijn manuele lymfedrainage, zwachtelen en aanmeten van een therapeutische elastische kous.
Veneus oedeem
Veneus oedeem is in de meeste gevallen een gevolg van Chronische Veneuze Insufficiëntie CVI). Dit wil zeggen dat de kleppen in de aderen onvoldoende werken, waardoor er geen goede bloeddoorstroming plaatsvindt. Hierdoor kunnen er symptomen ontstaan zoals spataderen (varices), moe en zwaar gevoel in de benen, veneus oedeem en witte en bruine verkleuringen aan de huid. Bij langer bestaand CVI kan er zelf een open been ontstaan. Bij CVI is het van belang om goede compressie te dragen, zodat er betere bloeddoorstroming in de aderen plaatsvindt.
Behandelingen bij veneus oedeem en Chronische veneuze insufficiëntie zijn therapeutische elastische kousen.