Overbeharing

overbeharing
overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing. 

  • Hypertrichose is een vorm van overbeharing waarbij er meer haargroei ontstaat op plaatsen waarvan nature al haargroei aanwezig is. Meestal is er sprake van een sterke haargroei op de benen en armen.
  • Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haren ontwikkelen. Hier ontstaan haartjes op bijvoorbeeld de bovenlip, kin, kaaklijn. Ook kunnen de haren op de buik, navelgebied, benen en armen meer aanwezig zijn.

Oorzaken

Erfelijk

Bovenstaande vormen van overbeharing komen veel voor, en zijn meestal erfelijk van aard. Meestal begint de overbeharing na puberteit. 

Hormonaal

De haargroei wordt voor een gedeelte gestuurd door hormonen. Het mannelijke hormoon testosteron heeft hier voornamelijk invloed op. Bij sommige vrouwen kan er sprake zijn van een verhoogd testosteron gehalte in het bloed, waardoor een meer mannelijke beharingspatroon ontstaat. Dit kan met een bloedafname getest worden. Echter blijkt hieruit bij het merendeel van de vrouwen dat de testosteronwaarde normaal zijn. Wel kan het zijn dat de haren bij hirsutisme gevoeliger zijn voor het testosteron.
Daarnaast is het zo dat na de overgang het vrouwelijk hormoon afneemt waardoor het testosteron meer de overhand krijgt. Dit is de reden dat vrouwen veelal merken dat er meer haargroei ontstaat( bovenlip, kin) na of tijdens de overgang.
Ook het Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) kan haargroei verergeren.

Medicatie

Bij het gebruik van bepaalde medicatie kan de haargroei ook toenemen. De haargroei kan toenemen bij gebruik van thyrax (bij schildklieraandoeningen) en sommige behandelingen van chemotherapie.

Behandeling

De behandeling bij 2Care4Skin staat uit behandeling met elektrische epilatie of IPL behandelingen. IPL behandelingen kunnen alleen ingezet worden bij donkere haartjes, en kan alleen worden uitgevoerd op onze locatie op de Padberglaan.

Related Articles