Vaatafwijkingen

vaatafwijkingen
vaatafwijkingen

Vaatafwijkingen kunnen het gezicht en decolleté ontsieren. De huidtherapeut helpt patiënten met couperose, spider naevus en rosacea om de gevolgen van vaatproblemen te verminderen of te laten verdwijnen.

Symptomen/diagnose

De meest voorkomende vaatafwijkingen in de praktijk van de huidtherapeut zijn:

Couperose

De rood of blauw gekleurde vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté.Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.

Spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Kenmerkend is  de opvallende felrode kleur van de wangen en de neus.  Letterlijk betekent Rosacea 'rood als een roos'. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, maar komt veelal op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vrouwen van middelbare leeftijd komen vaak met klachten in de praktijk, maar ook bij mannen komt het voor. 

De behandelingen welke ingezet kunnen worden voor bovenstaande afwijkingen zijn IPL(intense pulsed light), of coagulatie doormiddel van de blendmethode. Hiernaast wordt aandacht besteed aan de juiste huidverzorging passend bij de klachten. 

 

Related Articles