Zomer, zon & de huid

Wat is het toch dat de zomer in ons prikkelt? Die wens om van elk moment te genieten en de energie uit iedere zonnestraal te benutten? De juiste zorg en aandacht voor de zomerse huid versterken dat stralende gevoel.

Pijn is niet fijn: voorkom zonnebrand
Heerlijk, die zon op de huid! Maar teveel zon maakt haar rood en pijnlijk. Dit is het makkelijkst te voorkomen door de huid met kleding te bedekken. Met blote armen op de fiets of een dagje strand? Er zijn vele crèmes, lotions, gels en sprays die de huid beschermen. Kies de beschermingsfactor die past bij je huid, je geplande activiteiten en de actuele zonkracht. De huidtherapeut informeert je over je huidtype en geeft zonadvies - ook bijvoorbeeld bij acne of eczeem.

Goede huidverzorging als basis
Zon, wind en water kunnen de huid uitdrogen. Dan voelt ze droog en strak aan en ziet ze er al snel wat grauw en schilferig uit. Wat is voor jouw huid de beste verzorging en welke producten passen het beste bij jouw werk en hobby’s? De huidtherapeut adviseert.

Dit doet je huid voor jou
De huid is ons grootste orgaan. Ze beschermt ons tegen invloeden van buitenaf; bijvoorbeeld door bacteriën en virussen buiten te sluiten. Onze li­chaamstemperatuur blijft mede op peil door de bloedvaten en zweetklieren in de huid en onze huid voorkomt natuurlijk dat vocht uit ons lichaam verdampt. De vele zenuwen in de huid zijn belangrijk in het contact met onze omgeving; ze registreren warmte, druk en pijn.

10 Zomerzontips
1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbrand­ing.
2. Verblijf elke dag maximaal een kwartier in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel om voldoende vitamine D aan te maken.
3. Bescherm je hoofd, oren, nek en ogen; draag beschermende kleding als je niet speciaal aan het zonne­baden bent.
4. Smeer bij langdurig verblijf buiten je onbedekte huid in met een zonbe­schermingsproduct (met UVA- en UVB-bescherming) met een bescher­mingsfactor die voor jou geschikt is. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.
5. Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met je huid-type. Ga niet langdurig zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur.
6. Pas extra op met zonnen als je jonger bent dan 18 jaar, omdat je huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
7. Ga direct uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
8. Als je een huidaandoening hebt, vraag dan zonadvies aan een huid­therapeut of aan je behandelend arts.
9. Er is geen verschil tussen de stra-ling van de zon buiten en die van de zonnebank. Op de zonnebank krijg je ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.
10. Wanneer je gebruik wilt maken van een zonnebank, volg dan altijd het advies en de aanwijzingen van de zonneconsulent op. Het gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Mensen met Huidtype 1 worden sterk afgeraden om gebruik te maken van zonnebanken. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril voor je ogen.

Related Articles